Jesteś tutaj
Home > Kulinaria > 7 najlepszych rodzajów wina

7 najlepszych rodzajów wina

najlepsze rodzaje wina

Wino to coś więcej niż tylko alkohol – to styl życia, gastronomiczna przygoda, sposób na poznawanie innych kultur. Ale jak, nie mając profesjonalnej wiedzy na temat tego złożonego trunku wybrać takie, które zachwyci nasze zmysły? Rzeczywiście, laikom nie łatwo jest odnaleźć się pośród ponad 1300 różnych rodzajów win z całego świata. Ci, którzy nie są znawcami tego trunku, a chcieliby nacieszyć podniebienie dobrym jakościowo winem, powinni kierować się głosem tłumu – najbardziejznane, najczęściej wybierane przez konsumentów na całym świecie rodzaje win są jednocześnie tymi uznawanymi za najlepsze.

Oto wielka siódemka najbardziej znanych rodzajów win – kolejność przypadkowa.

1. Cabernet Sauvignon (czerwone)

rodzaje win cabernet sauvignon

To najbardziej znany, czerwony  szczep winny na świecie. Uważa się go za czerwony odpowiednik Chardonnay i nazywa często królem czerwonych winorośli. Wytwarzane z niego klasyczne francuskie wino rozwija swój bukiet w czasie starzenia się, nadaje się zatem idealnie do leżakowania, zwłaszcza w dębowych beczkach. Cabernet tłoczone z winorośli uprawianych w chłodnym klimacie jest dość ciężkie, o bukiecie przypominających czerwoną porzeczkę z nutami tabaki i zielonego pieprzu, natomiast ciepły klimat czyni wino to łagodniejsze, o bukiecie dojrzałej, czarnej porzeczki. Najczęściej serwuje się je do jagnięciny, ale pasuje świetnie również do innych rodzajów mięs – wołowiny, dziczyzny czy królika.

2. Merlot (czerwone)

rodzaje win merlot

Merlot to najczęściej uprawiana odmiana winorośli we Francji. Jest bardzo uniwersalna; wino Merlot można butelkować samo lub mieszać np. z Cabernet Sauvignon – nadaje ono takiej kompozycji eleganckiego koloru, lekkości i owocowego aromatu, określanego jako śliwkowy lub czarnej czereśni. Wino Château Pétrus, produkowane w 95% ze szczepu merlot, przez 20 lat cieszyło się tytułem najdroższego wina świata. Merlot pasuje do wielu potraw, min. pasztetów, wieprzowiny, dziczyzny, dań zapiekanych z serem, a nawet hamburgerów.



3. Syrah (czerwone)

rodzaje win syrah

Ta czerwona odmiana winorośli, znana także pod nazwą Shiraz, zaliczana jest do tzw. odmian szlachetnych. Najprawdopodobniej pochodzi z Francji, chociaż żywa jest legenda mówiąca, iż winorośl ta została sprowadzona do Francji ze starożytnego miasta Shiraz w Iranie, które słynie z lokalnej specjalności, wina Shirazi. Syrah ma głęboki, ciemny kolor i charakteryzuje się aromatem jeżyny i czarnego pieprzu, oraz nutami anyżu i lukrecji, jeśli grona dojrzewają w klimacie gorącym. Jego cierpki posmak niweluje się poprzez długie leżakowanie w butelce. Pasuje do większości grillowanych potraw oraz jagnięciny i dziczyzny.

4. Pinot Noir (czerwone)

rodzaje win pinot noir

Odmiana ten winorośli pochodzi z francuskiej Burgundii. Uznawana jest za jedną z najlepszych  na świecie, ale jednocześnie trudną do uprawy i trudną do wytwarzania z niej wina. Pinot Noir jest głównym składnikiem szampanów i innych win musujących. Młode wina z tej odmiany charakteryzują się owocowym aromatem wiśni, malin i truskawek, który w winach dojrzałych przekształca się w bardziej kwiatowy. Młode Pinot Noi idealne pasuje do łososia i innych tłustych ryb, grillowanego kurczaka i potraw z makaronem, natomiasz bardziej dojrzałe wino tego rodzaju serwowane jest najczęściej do kaczki i innych dzikich ptaków oraz wołowych gulaszów.

5. Chardonnay (białe)

rodzaje win chardonnay

Chardonnay to najbardziej znane i lubiane białe wino świata. Tłoczy się je z pochodzącej z Burgudnii odmiany winogron o tej samej nazwie. Podobnie jak Pinot Noir, i ono jest ważnym składnikiem wielu szampanów i win musujących. Jego aromat, w porównaniu z innymi rodzajami białych win, jest znacznie łagodniejszy, z nutami jabłka i cytryny.  Większość win Chardonnay nie jest przeznaczona do leżakowania, chociaż jest kilka wyjątków, które wraz z wiekiem zyskują na aromacie. Idealnie pasuje do białych mięs, zwłaszcza indyka i kurczaka oraz do potraw z makaronem. Bardziej dojrzałe Chardonnay pasują do grzybów i serów.



6. Sauvignon Blanc (białe)

rodzaje win sauvignon blanc

To kolejna odmiana winorośli pochodząca z rejonu Bordox. Szczególną sławę zyskało sobie wytwarzane z nich słodkie wino deserowe. Sauvignon Blanc wykorzystywane jest także przy produkcji orzeźwiających i wyrazistych win wytrawnych. Podobnie jak Chardonnay, i ten rodzaj wina pija się zazwyczaj gdy jest wciąż młody, gdyż niewiele zyskuje na starzeniu. Jako jedno z niewielu win doskonale pasuje do sushi, a także do sałatek i wyrzyw, idealne jest również do picia samo, jako aperitif.

7. Riesling (białe)

rodzaje win riesling

Jedyna w rankingu najpopularniejszych rodzajów win pozycja pochodząca spoza Francji, a dokładnie z doliny Renu w Niemczech. Ta odmiana winorośli cechuje się kwiatowym, niemal perfumowanym aromatem i rześkim, kwaskowatym bukietem. Mimo, że pod względem globalnej wielkości upraw znajduje się dopiero w drugiej dwudziestce, tłoczone z niej wino jest w ścisłej czołówce najważniejszych rodzajów win świata. Idealnie nadaje się do leżakowania, jednak wraz z wiekiem uwalnia charakterystyczne nuty benzynowe, doceniane głównie przez największych koneserów. Riesling idealnie pasuje do ryb i wieprzowiny, a co ciekawe również do potraw kuchni azjatyckiej.

A wy, które z tych najbardziej znanych rodzajów win wybieracie najczęściej?

Top