Jesteś tutaj
Home > Kulinaria > 11 produktów zawierających najwięcej białka

11 produktów zawierających najwięcej białka

co ma najwiecej bialka

Proteiny, inaczej białka proste, są niezbędnym składniekiem diety, potrzebnym do prawidłowego rozwoju i fukncjonowania ludzkiego organizmu. Białka są głównym składnikiem stałym ludzkiego ciała – stanowią aż 75% masy mięśniowej, są głównym budulcem potrzebnym do wytwarzania nowych i regenerowania zużytych tkanek, są głównym składnikiem płynów ustrojowych, w tym krwi, biorą udział w odtruwaniu organizmu, a to zaledwie kilka spośród wszystkich funkcji białek. Naukowcy wciąż próbują ustalić, jaka powinna być optymalna dawka konsumowanego w ciągu dnia białka – obecnie zalecana ilość to 46 gramów dla kobiet w wieku 19-70 lat i 56 gramów dla mężczyzn w tym samy przedziale wiekowym. Ludzki organizm jest bardzo wrażliwy nawet na najmniejsze spadki biała, dlatego należy zadbać o to, aby nasza codzienna dieta była wystarczająco bogata w proteiny. Znaczenie białek jest szczególnie ważne także przy stosowaniu diety odchudzającej oraz przy procesie budowania masy mięśniowej – produkty bogate w białko dają uczucie sytości i najsilniej z wszystkich produktów pobudzają metabolizm.

Oto lista 11 produktów zawierających najwięcej białka.

1. Jajka

jajka proteiny

W średniej wielkości jajku znajduje się aż 6g protein, z czego znaczna ich większość zawarta jest w białku, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Jedząc jajka kurze codziennie należy unikać spożywania produktów zawierających kwasy nasycone, takich jak czerwone mięso czy żółty ser.





Żółtko jest też niestety prawdziwą bombą cholesterolową, dlatego jeśli zależy nam głównie na proteinach zawartych w jajku, najlepiej jeść tylko samo białko.

2. Mięso drobiowe

kurczak proteiny

Zarówno mięso kurczaka jak i indyka zawierają więcej protein i mniej kwasów nasyconych niż mięso wołowe czy wieprzowe. Drób jest też bogatym źródlem witaminy B6 i B12, fosforu, żelaza , potasu i magnezu. Nic dziwnego, że białe mięso jest podstawowym składnikiem diety osób dbających o idealną sylwetkę, a kurczaka zaczęto nawet nazywać mięsem fitnessu.

3.Ryby

ryby proteiny

Ryby to nie tylko źródło białka, ale także węglowodanów i kwasów Omega-3, a w dodatku są łatwiejsze do przetrawienia niż czerwone mięso. Szczególnie dobroczynne dla zdrowia są pstrągi, łosoś, sardynki i i tuńczyk, nawet taki z puszki. Niestety, ryby zawierają też rtęć, dlatego nie powinno się ich spożywać częściej niż 2 do 3 razy w tygodniu.





4.Orzechy i nasiona

orzechy proteiny

Bogate w białka i dobre tłuszcze orzechy i nasiona, np. dynii i słonecznika, to jedna z najzdrowszych przekąsek. Orzechy nerkowca,włoskie, ziemne, a nawet wytwarzane z nich masło orzechowe są niezwykle bogate w proteiny, a migdały zawierają również kwasy jednonasycone, które obniżają ryzyko chorów serca. Pamiętaj jednak, że taka przekąska jest również całkiem kaloryczna, więc nigdy nie jedz więcej niż zmieści ci się w garści.

5.Twaróg i serek wiejski

twarog proteiny

Białe sery nie tylko zaiwerają dużo białka, ale również i wapnia. To, ile protein zawiera twarożek zależy głównie od jego marki. Przed kupnem sprawdź etykiety aby wybrać taki serek, który będzie miał go najwięcej, najzdrowiej jest też wybierać serki z odłuszczonego mleka.

6.Fasola i groch

groch fasola proteiny

Fasola,soczewica i cieciorka to smaczne źródło zdrowia, które powinno spożywać się jak najczęściej. Są nie tylko niezwykle bogate w proteiny , kwasy Omega-3, błonnik, ale również zawierają bardzo mało tłuszczy i pomagają kontrolować poziom przyswajanego sodu. W związku z niezwykle wysokimi wartościami odżywczymi rośliny strączkowe powinno włączać się takżde do diety dzieci.





7. Grecki jogurt

jogurt grecki proteiny

Grecki jogurt zawiera prawie dwa razy tyle białka, co jego zwykły, płynny odpowiednik. Ten niezwykle gęsty i małosłodki jogurt ma mało kalorii i smakuje świetnie zarówno prosto z kubeczka oraz jako alernatywa śmietany w sosach, zupach i sałatkach. Pysznym, dietetycznym deserem i zarazem prawdziwą bombą proteinową jest jogurt grecki z dodatkiem garści orzechów.

8. Jagody goji

jagody goji bialko proteiny

<< KLIKNIJ I SKOSZTUJ JAGÓD GOJI Z NAJLEPSZEGO SKLEPU ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ >>

Zwane także wilczymi jagodami, goji to najzdrowsze owoce świata . Te małe, intensywnie czerwone paciorki pełne są witamin, minerałów i aminokwasów, zawierają też najwięcej białka spośród wszystkich owoców – w 100 g. goji znajduje się aż 12,3 g. białka! Jagody goji, jako źródło protein, są świetną alternatywą do nabiału i mięsa, gdyż w przeciwności do produktów z tej kategorii zawierają znikome ilości niezdrowych kwasów nasyconych i tłuszczu.

<< KLIKNIJ I SKOSZTUJ JAGÓD GOJI Z NAJLEPSZEGO SKLEPU ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ >>

9.Kuskus

proteiny kuskus

Ta niskokaloryczna kasza może śmiało stać się zamiennikiem ziemniaków i makaronów w jadłospisie osób pragnących zdrowo i lekko się odżywiać. Kaszę tę wytwarza się z pszenicy durum, która zawiera dwa razy więcej białka niż polska pszenica. Kuskus można też wybierać zamiast ryżu i kaszy perłowej, które mają 2 razy mniej protein niż ich pólnocnoafrykański kuzyn.





10. Wołowina

wolowina proteiny

Mięso wołowe to nie tylko fantastyczne źródło białka, ale także witaminy B12 i żelaza, które skutecznie pomagają utrzymać ciało w dobrej formie. Niestety, wołowina zawiera też sporo tłuszczu, dlatego jest znacznie bardziej kalorycznym mięsem niż drób. Aby wykorzystać zawarte w wołowinie proteiny do budowania umięśnionej sylwetki, spożywaj tylko chude części tego mięsa, takie jak polędwica.

11. Soja

soja proteiny

Głównym atutem soi, oprócz wysokiej zawartości biała, są nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym Omega-3, a także liczne związki mineralne i witaminy z grupy B. Białko zawarte w soi szczególne polecane jest osobom uprawiającym trening siłowy i dążącym do zwiększenia masy mięśniowej, a także diabetykom, gdyż przywraca prawidłowe funkcjonowanie trzustki.

Które z tych łatwodostępnych produktów zawierających najwięcej białka są waszymi ulubionymi?

Top